Leighton Buzzard Footbridge

A pedestrian footbridge, originally built in the late 1800’s, had been identified as unsafe and was closed to the public in January 2019.

Robert West engineers were commissioned by Leeke Associates (lead designers for the scheme) to undertake the Temporary Works design for the removal of the bridge in a similar way to that shown in our video of the removal of Oxford Road footbridge.

The footbridge provided pedestrians and cyclists with a method of crossing from one side of the railway line to the other.  Our Transport Planners are undertaking a feasibility study to identify the affect of the removal of the bridge for members of the public.

Thames Tideway Blackfriars Bridge Foreshore Temporary Western Cofferdam

Flo JV appointed BAM Nuttall Ltd (BAMN) to design and construct a Temporary Cofferdam at the Thames Tideway Blackfriars bridge Foreshore Site. BAMN appointed Robert West Consulting with Byland Engineering Ltd. operating as geotechnical advisor, to complete the outline and detailed design of the Temporary Cofferdam Structure.

The Temporary Cofferdam is required to enable the construction of the permanent works proposed at the Thames Tideway Blackfriars Foreshore Site. The permanent works consist of the construction of a tunnel shaft, outfall chamber, culverts and new river wall, in order to intercept flow from the existing Fleet Main Sewer CSO located in the Victoria Embankment river wall. The brief for the required functionality of the Temporary Cofferdam, included: 

  • retain reclaimed land south of the existing river wall to enable construction of the permanent works;
  • retain river water to enable construction of the permanent works;
  • provide a berth for construction barges during construction of the permanent works;
  • act as a working platform for construction plant traffic over the cofferdam;
  • provide temporary flood defence at a minimum level of 105.5mATD;

The Temporary Works solution developed by Robert West comprised a twin walled back to back tied temporary steel piled cofferdam infilled with dredged sand, to be located within the River Thames. Robert West engineers also proposed bespoke structures to seal the cofferdam against the existing Victoria Embankment river wall.

Our services included civil, structural and geotechnical design for the Temporary Works, as well as the definition of all nautical equipment required for the operation of the cofferdam (bollards, fenders, access ladders etc.). 

The Warwick School

A new school building for staff and students is to be built on the existing site providing up-to-date and extended facilities.

The building programme included an expansion from six to seven form entry to provide more school places for children in the local area and planning permission was being sought by our client accordingly.

Robert West were commissioned to undertake an assessment of the potential impact of the expansion on transport in the immediate surrounding area.

  • Committed
  • Engaging
  • Professional
  • Confident
  • Adaptable